Loading...

Stadhuis Amsterdam Bestuursvleugel

Folie op glas
montage FaberExposize

Glasfolie voor de bestuursvleugel.

Via architectenbureau De Twee Snoeken kreeg Studio JAN van de gemeente Amsterdam de opdracht om glasfolie voor de bestuursvleugel van Stadhuis Amsterdam te ontwerpen.

Een voorwaarde van de interieurarchitect was wel dat dit folie een verloop moest krijgen. Vanwege de privacy moesten de kamers van de wethouders nagenoeg afgeschermd worden terwijl de aangrenzende ruimtes vrij open mochten blijven. Hierdoor verloopt het glasfolie van weinig transparant naar heel transparant. Verder verwijst het bruingrijze wolkenpatroon naar de toegepaste vloertapijten. Hetzelfde geldt voor de warme kleurstelling van het folie.

Het terugkerend motief bestaat uit het symbool van de stad Amsterdam: de kenmerkende kruisjes (xxx). Deze vormen steeds een ander patroon en staan voor ‘echte’ data. Amsterdam heeft namelijk allerlei digitale landkaarten waarop specifieke zaken per onderwerp of categorie gemarkeerd zijn. Studio JAN heeft voor de patronen 5 thema’s uit deze categorieën gekozen: alle iepen, monumenten, sportverenigingen, bruggen en religieuze ontmoetingscentra van Amsterdam. Uiteraard zorgen deze verschillende data steeds voor andere patronen. Opvallend is dat bij de monumenten en iepen het bovenaanzicht van de plattegrond van Amsterdam subtiel naar voren komt omdat deze schitterend aan de grachten gelegen zijn. De diversiteit van de 5 thema’s zorgt voor een bijzonder speels effect op het glasfolie.

 

Ontwerp religieuze ontmoetingscentra van Amsterdam
Ontwerp bruggen van Amsterdam
Ontwerp sportverenigingen van Amsterdam
Ontwerp iepen van Amsterdam links
Ontwerp monumenten van Amsterdam

Glasvisual Canon

Op de eerste verdieping bevindt zich de Plaza waar beelden van de Canon van Amsterdam gebruikt zijn. Het geheel heeft een chique uitstraling gekregen waarbij vooral de sfeer en identiteit van de ruimte bepalend zijn. Hier speelt privacy een beperkte tot geen rol. De beelden zijn opzettelijk licht bewerkt met diverse technieken en daardoor niet meteen te herkennen. Dit daagt de toeschouwer uit om de beelden wat nader te bekijken. Op die manier blijven de wandvisuals visueel aantrekkelijk. Het ontwerp is bovendien zodanig vormgegeven dat er een subtiel kruisjespatroon in de voorstellingen ontstaat. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid van de stad Amsterdam waardoor medewerkers en inwoners zich thuis voelen in het gebouw.

Binnenkort volgen de foto's

Deel Visual links Canon van Amsterdam
Deel Visual rechts Canon van Amsterdam