Loading...

Stadskantoor Amsterdam

wandbekleding

De inspiratie voor het ontwerp kreeg Studio JAN na een rondleiding met een medewerker van de gemeente Amsterdam in de buurt van het stadskantoor. Hij wees op de graffitikunstenaars uit heel Europa die vanaf 1985 een graffiti-vrijstaat nabij het Waterlooplein hadden. Jarenlang was hier hun street art te bewonderen tot daar in 2003 een einde aan kwam en de locatie een nieuwe bestemming kreeg.

Door de stijl van deze graffiti van buiten naar binnen te brengen, komt dit stukje recente lokale geschiedenis voor alle inwoners van Amsterdam weer tot leven. Vervolgens werkte Studio JAN dit graffitithema uit tot graffitiachtige letters. 

In deze letters zijn Amsterdamse beelden als doorkijkjes verwerkt die de toeschouwer meenemen op de stadsfiets langs iconische plekken in de stad. Deze beelden zijn bewerkt met een soort ‘kruisjes’-patroon (het symbool van de stad) in verschillende groottes en gradaties. De uitvoering in grijstinten zorgt ervoor dat het speelse ontwerp toch rustig en ingetogen overkomt waardoor de wandvisuals een tijdloos karakter krijgen.

Dit letterontwerp paste Studio JAN op de wand van de infobalie toe in de tekst Amsterdammers als een persoonlijk welkom voor alle bezoekers die zich bij de infobalie melden. Voor de wand van de backoffice werd gekozen voor het woord Amsterdam in dezelfde graffitistijl.

De wandvisuals zijn momenteel nog een ontwerp maar worden waarschijnlijk in de loop van 2021 gerealiseerd.