Loading...

Grafische toepassingen Gemeentekantoor Gennep

wandbekleding // Folie op glas
Fotografie Mrs Bright

Studio JAN heeft op basis van thema’s en aangeleverde foto’s concepten uitgewerkt voor de visuals in het gerenoveerde gemeentekantoor. Het doel was het DNA van Gennep aan de hand van deze thema’s zo veel mogelijk te vatten in herkenbare beelden.

Uitgangspunt van alle ontwerpen zijn de ronde vormen. Op de schoorsteen van het oude Stadhuis staat een rond ooievaarsnest. Dit symboliseert de nestwarmte en geborgenheid van de gemeente. Hier voelen mensen zich thuis en verbonden met elkaar. Verder komen deze ronde vormen ook terug op het plein voor het huidige gemeentekantoor (Ellen Hoffmanplein) dat de bewoners van Gennep samen hebben aangelegd. Een duidelijke verwijzing naar de verbondenheid met elkaar in de gemeente.

Een rond patroon is op zich geen bijzondere vorm. Studio JAN bedacht daarom een grafisch bewerkte ronde vorm. Door een halve cirkel te nemen en deze ook weer in kleinere vorm gespiegeld te plaatsen, ontstond er een meer dynamische en speelse vorm. Deze vorm werd vooral toegepast op de glasvisuals maar keert ook terug bij de verschillende uitgewerkte thema’s. Dus de vormgegeven cirkel staat centraal.

Dat is ook te zien aan de indeling van het gebouw zelf. De architect heeft de ronde vorm vertaald naar ankerpunten waar de sfeer van de verschillende thema’s duidelijk herkenbaar moet zijn. Ankerpunten zijn een soort ‘pleinen’ waar veel activiteit is en waar mensen kunnen samenkomen. Opnieuw een verwijzing naar het thema verbondenheid. 

Dit thema loopt trouwens als een rode draad door de andere drie thema’s en verbindt deze vervolgens met elkaar.

 

Architect is Thomas Architecten // Visuals Studio JAN

Het thema Natuur & Landschap heeft alles te maken met de ligging van de gemeente Gennep. Want waar de Maas en de Niers samenkomen, is Gennep ontstaan. De naam Gennep komt trouwens van het Keltische ‘ganapja’, een plaats waar twee wateren samenkomen. Ook hier weer een knipoog naar verbinding en verbondenheid

Fotografie Mrs Bright

Zelfs de glazen trap balustrade is voorzien van glasfolie. Dit zorgt voor een mooie uniformiteit in het gebouw.

Fotografie Mrs Bright